BLOG | Theater Na De Dam geeft 4 mei een gezicht

Dam

Vandaag is het 4 mei en velen zullen stil zijn om 20:00 uur. Daar ben ik dankbaar voor, want wat ben ik blij dat ik kan gaan en staan waar ik wil. Dat ik niet over mijn schouder hoef te kijken naar mogelijk gevaar. Ik heb mij niet altijd verbonden gevoeld met deze gebeurtenis en daarom snapte ik die twee minuten stilte niet echt. Daarom vind ik Theater Na De Dam een fantastisch initiatief. In heel Nederland kun je in het theater verhalen over de tweede wereld oorlog bekijken…

het belang

Bij ons thuis werd er niet gepraat over oorlog en zeker mijn grootouders vonden het niet noodzakelijk om er nog woorden aan vuil te maken. Dit betekent dat ik lange tijd niet echt heb begrepen waarom we het deden. Wat is het belang van die twee minuten stil zijn? Ik moest een jaar of twaalf zijn geweest toen er een oudere vrouw in de aula kwam praten over de gebeurtenissen tijdens de oorlog. Zij had het meegemaakt. Ineens werd het echt.

theater na de dam

Thuis begon ik vragen te stellen, maar mijn oma wilde er duidelijk niet over spreken. Het deed haar teveel pijn. Hongersnood, angst en verdriet. De oorlog heeft ervoor gezorgd dat zij op jonge leeftijd al veel dierbare heeft verloren. Mijn vader heeft dit thuis altijd gevoeld en hoewel ik het hopelijk nooit zal ervaren, ben ik trots op de initiatieven die worden genomen om dit niet de vergetelheid in te helpen.

Zij had het meegemaakt. Ineens werd het echt.

meer dan 80 voorstellingen

Theater Na De Dam is zo’n prachtig initiatief die laat zien hoeveel we samen kunnen bereiken. om 21.00 uur zetten theatermakers en artiesten in heel Nederland zich in om deze dag van extra betekenis te voorzien. Tijdens de negende editie van Theater Na de Dam spelen gelijktijdig meer dan tachtig voorstellingen die ieder op hun eigen manier betrekking hebben op de Tweede Wereldoorlog.

jongeren dansen voor 4 mei

Zo kun je in Amsterdam kijken in Theater Bellevue naar Orkater/Sir Duke met hun voorstelling: Hatta & De Kom. In Breda kun je gratis naar Theaterwerkplaats Ctrl-f Heldendaden. Jongeren in Breda hebben dit samen met professionele theatermakers gecreëerd. In Utrecht dansen de jongeren speciaal voor deze speciale dag. Theater Utrecht en DOX BEATS PER MINUTE laten de vijftien jongeren die eraan meedoen hun eigen manier zoeken om stil te staan bij belangrijke gebeurtenissen uit onze wereldgeschiedenis en om het leven samen te vieren.

Mijn oma is niet meer onder ons, maar zij heeft de last altijd gedragen.

respecteer het verleden en vier het leven

En dat is mooi, het leven samen vieren. Ik wil elke dag het leven vieren! Toch vind ik het dan belangrijk om te weten dat het niet vanzelfsprekend is. Be kind, wees twee minuten stil en respecteer allen die gestreden hebben voor een beter leven. Als je de afstand ervaart, praat met mensen die er meer van weten of bekijk een voorstelling. Het is op dit moment drieënzeventig jaar geleden en ik ben ontzettend dankbaar dat we in Nederland vrij leven. Mijn oma is niet meer onder ons, maar zij heeft de last altijd gedragen. Uit respect voor haar en alle anderen, zou ik het niet in mijn hoofd halen om te schreeuwen. Ik zal stil zijn.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.