Blik op Manon Kroezen

Cabaretière

“Leer, leef en geniet.”

In deze rubriek willen wij beginnende theaterprofessionals de kans geven om iets over zichzelf te vertellen. Manon Kroezen (25) vertelt over haar ambities en favoriete cabaretière. Ze is net afgestudeerd van de Koningstheateracademie in Den Bosch en werpt een Blik op Theater…

CaberetFavo discipline

Zingen zal altijd mijn favoriete discipline zijn. Als ik blij ben zing ik, als ik ziek ben zing ik, als ik emotioneel ben zing ik. Het is voor mij een soort medicijn.

Hoe zorg je ervoor dat je steeds beter wordt in je vakgebied?

Eigenlijk niets anders belangrijker vinden en je moet er 24/7 mee bezig zijn. Niet perse elke seconde hetzelfde repeteren, maar jezelf verrijken met kuntsenaarsuitjes. Altijd blijven schrijven of herschrijven, niet bang zijn dat wat je hebt bedacht verloren gaat. (Kill your darlings) Je moet openstaan voor nieuwe dingen, weten wat of wie er nog meer zijn in jou vakgebied en dat zo veel mogelijk bekijken of bezoeken, ik film mezelf altijd om mijzelf beter te begrijpen en daarna te reflecteren hoe ik emotioneel word, of hoe ik reageer. Ik denk sowieso dat er geen waarheid bestaat van hoe je het best word in je eigen vakgebied. Het moet je passen.

Het verschil tussen het maakproces en een voorstelling spelen is een immens verschil.

Eenzaamheid

Aan de ene kant is het dus heel eenzaam om cabaretière te zijn, voor mij dan. Het verschil tussen het maakproces en een voorstelling spelen is een immens verschil. Hoe eenzaam en pijnlijk het proces is, zo veel geluk en saamhorigheid voel ik als ik op het podium sta. Het is het allemaal waard. Het moeilijke aan een voorstelling spelen voor mij persoonlijk is dat ik altijd 0-0 begin. Het maakt niet uit of die avond ervoor fantastisch ging of niet. Je begint altijd vanuit het 0 punt. Dat maakt het voor mij soms een vermoeiend vak. 45 min spelen voelt voor mij als een dag werken. Het is fysiek en mentaal behoorlijk uitputtend. Je beleefd alles op dat moment weer helemaal opnieuw. Ik heb het stuk zelf geschreven, dus het is misschien grappig maar ook altijd pijnlijk. Wat ik ook al zei, het is het allemaal waard. Omdat je op dat moment, wanneer ik speel, zoveel erkenning terug krijg. Dat gevoel is goud waard.

Mijn minor in Leeuwarden is mij heel erg bijgebleven. Daar heb ik echt geleerd dat je nooit moet misgunnen. Dit vakgebied als een wedstrijd zien is het ergste wat je jezelf kunt aandoen. Het is namelijk al zo’n zwaar en eenzaam vak.

Favo cabaretiER

Bo Burnham is mijn favoriete cabaretier: Hoe groots hij kan uitpakken met licht en geluid. Hoe hij zijn grofheid altijd goed praat met de leegte van het bestaan, hoe eerlijk hij op dat podium staat terwijl hij andere maar vooral zichzelf op emotioneel vlak kapot maakt. Ik word vrolijk als ik naar hem kijk terwijl het over het algemeen allemaal zware thematieken zijn die hij aanpakt. Dat vind ik erg knap.

Ten tweede Kommil Foo: Pure poëzie tegenover de zwarte kanten van het bestaan. Hele eerlijke en oprechte cabaretiers. Echt prachtig. Met Kommil Foo is het altijd keihard lachen, en keihard janken. Prachtig. Mijn favoriete voorstelling is ook Schoft van Kommil Foo!

droombaan

Wat doe je nu?

caberatière

Ik heb mezelf beloofd dat ik alleen nog maar leuke dingen ga doen! Ik werk een paar dagen per week bij een kleinschalige dagbesteding voor dementeren als activiteiten begeleider, waaronder muziek. Het is een baantje waarbij ik zoveel waardering voor krijg. Heerlijk. Daarnaast treed ik steeds vaker op. Ik ben nu nog bezig met mijn huiskamertour waarbij ik bijna elk weekend optreedt tot aan eind december. Daarna begin ik al vrij snel met de backstage comedy tour. Dit is een locatietheater concept in een theater zelf met ongeveer 12 cabaretiers waaronder Javier Guzman, Alex Ploeg en ik

zelf. Hierbij staan we onder andere in het DeLaMar Theater in Amsterdam en in de ‘Koninklijke schouwburg’ in Den Haag. In het seizoen 2018-2019 staan er ook al vele leuke optredens op de planning, maar dat hou ik voor nu nog even geheim.

In het seizoen 2018-2019 staan er ook al vele leuke optredens op de planning, maar dat hou ik voor nu nog even geheim.

Tips van manon

Heb je nog tips voor mensen die hetzelfde vakgebied in willen?

Geef nooit op. Ook niet als je het echt niet ziet zitten. Kwaliteit is altijd aan te leren, dat mensen je iets gunnen is een kwestie van tijd. Hou de gunfactor ook altijd hoog voor anderen. Je kunt nooit iets nemen als je nooit hebt gegeven.

Ga je zelf vaak naar het theater?

Ik probeer zo veel mogelijk te gaan. Aankomende maanden heb ik alleen maar tijd voor: Sanne Wallis de Vries, Eva Crutzen, Flip en de Noormannen en Sven Ratske. Daarnaast probeer ik ook naar het Nationaal toneel te gaan en naar dansvoorstellingen.

De laatste tip van Manon: “Probeer op z’n minst zoveel mogelijk te genieten.”

© Foto’s aangeleverd via Manon haar website.


Bedankt voor dit interview Manon! Erg leuk om te lezen hoe hard je werkt, maar bovenal de passie die je uitspreekt over het vak. Stiekem zijn we heel erg benieuwd naar je komende optredens die nog even geheim zijn. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.